Het citaat van de maand

Tureluurster/ oktober 1, 2019/ Het citaat van de maand, Schrijftips/ 0 commentaren

De belangrijkste dingen om te onthouden over het achtergrondverhaal zijn dat (a) iedereen een geschiedenis heeft en (b) het meeste niet erg interessant is.

Stephen King (1947 – )

King houdt zichzelf niet altijd aan de regels die hij de wereld ingooit, maar het moet gezegd: de achtergronden van zijn personages zijn precies uitgebreid genoeg om je aan het dromen te zetten, en nooit zo gedetailleerd dat je er bij in slaap valt.

Achtergronden zijn voor advocaten die er gretig gebruik en nog gretiger mísbruik van maken om een jury te manipuleren. Wat heeft een slachtoffer eraan? Wordt zijn dood minder erg als hij weet dat zijn moordenaar als kind van de zweep kreeg? Nee toch?
Dus… beperk je bij het verleden van je personages tot zaken die er écht toe doen, en laat de rest over aan de fantasie van de lezer. 

Zijn aanpak heeft King geen windeieren gelegd. Hij is zowat de rijkste schrijver ter wereld, schreef ook een indrukwekkend oeuvre bij elkaar. Vierentachtig (84) boeken tussen 1974 en heden. Meer dan dertig werden er verfilmd. Misschien wel omdat hij als weinig anderen achtergronden weet te minimaliseren, want op het witte doek staan die min of meer garant voor voiceover. Zeg nu zelf: wie zit daarop te wachten? Ik niet in elk geval!

 

Deel dit bericht

Reageer hier