Vijftien tips van Stephen King

Tureluurster/ mei 15, 2019/ Schrijftips/ 2 commentaren

Of ik Stephen King lees?
Graag! Ook al weet ik dat het in sommige milieus als een trieste afwijking wordt beschouwd.
Nee, hij schrijft geen Literatuur met grote L, maar daar staat tegenover dat weinigen zo goed kunnen vertellen als hij.

In 2000 deed King een poging om zijn kennis door te geven. Het resultaat ‘Over Leven en Schrijven’ (Luitingh-Sijthoff )leest even vlot weg als zijn romans: helder, zonder tierlantijntjes en niet in het minst belerend. Een plezierige uitzondering.
Om eerlijk te zijn: één van de vier schrijfboeken waarbij ik me niet verveelde. De andere drie komen later aan bod.

Voor wie het boek nog niet las, volgt hier een voorproefje.

 

Vijftien tips van King

1) Als je een verhaal schrijft, vertel je jezelf dat verhaal. Als je het hérschrijft, is het belangrijk alle dingen eruit te halen die níet het verhaal zijn.

2) Ga nooit je woordenschat opblinken omdat je je schaamt voor je eenvoud. Dat is zoiets als een hond avondkleding aantrekken.

3) Je hebt twee soorten zinnen: actieve en passieve. In een actieve zin doet het onderwerp van de zin iets. In een passieve zin wordt er iets met het onderwerp gedaan. In een actieverhaal krijgen actieve zinnen de voorkeur.

4) Bijwoorden zijn woorden die werkwoorden, bijvoeglijke naamwoorden of andere bijwoorden nader bepalen. Heb je het gevoel dat je geen bijwoorden kan missen, dan wil dat meestal zeggen dat de rest van je woorden niet goed gekozen is.

5) De alinea – en niet de zin – is de elementaire eenheid van fictie – de plaats waar samenhang begint en waar woorden een kans maken meer dan alleen maar woorden te zijn. De alinea is hét instrument bij uitstek om ritme in een tekst te brengen.

6) Wil je schrijven, lees dan! Veel en vaak. Op de hoogte zijn van alle mogelijke stijlen is een must. Beperk je niet tot goed proza. Ook een slecht boek kan heel verrijkend zijn. Het geeft moed (dit kan ik beter!) en je leert zonder moeite hoe het NIET moet.

7) ‘Schrijf over zaken die je kent’, kan je het best interpreteren als: schrijf wat je wil, en maak het uniek door je eigen persoonlijke kennis van leven, vriendschap, relatie … aan het verhaal toe te voegen. Vergeet niet je personages te laten ‘werken’. God mag weten waarom, maar lezers lezen graag over werk.

8) Naar mijn mening bestaan verhalen en romans uit 3 delen: de vertelling die het verhaal van A naar Z brengt; de beschrijving die voor de lezer zintuiglijke realiteit creëert, en de dialoog die personages tot leven brengt. Met een vooraf uitgedacht plot werk ik (King) niet. Het plot is de dood van de creativiteit.

9) Interessante verhaalsituaties zijn meestal te formuleren in de vorm van een ‘wat als-vraag’. Bijvoorbeeld: wat als een jonge moeder en haar zoon in hun defecte auto worden gegijzeld door een dolle hond?

10) Een goede beschrijving bestaat meestal uit een paar zorgvuldig gekozen details die al het andere vertegenwoordigen.

11) De sleutel tot het scheppen van een boeiend personage en het schrijven van een meeslepende dialoog, is eerlijkheid. Laat je personage handelen en spreken zoals hij/zij is. Ook als je daarmee op gevoelige tenen trapt!

12) Je kan niet alle lezers de hele tijd tevreden stellen, je kan zelfs niet sommige lezers de hele tijd tevreden stellen, maar je moet altijd proberen om tenminste een deel van de lezers een deel van de tijd tevreden te stellen.

13) Goede fictie begint altijd met het verhaal en gaat dan over op het thema. De omgekeerde weg werkt zelden of nooit.

14) Begin pas aan de herwerking van een roman of een verhaal als je al min of meer vergeten bent wat je schreef (of minstens: hoe je het schreef). Pas dan kan je te weten komen of het manuscript een lezer kan boeien.

15) De herschrijfformule: 2e versie = 1ste versie – 10%!

 

Stephen King (1947) begon met schrijven op zijn dertiende, en is er nooit meer mee gestopt. Bijna al zijn boeken (84 schreef hij er tot nog toe) kwamen op de lijst van ‘best verkocht’, veel van zijn titels werden verfilmd.
Er zijn slechtere mensen om een voorbeeld aan te nemen!

 

 

 

Deel dit bericht

  1. Ook één van mijn favoriete schrijfboeken 🙂 Zeer benieuwd naar de andere uit jouw top vier.

    1. Die komen eraan … later … Ik mag niet al mijn pijlen ineens opgebruiken, hé;-)

Reageer hier