Het citaat van de maand

Tureluurster/ februari 3, 2020/ Het citaat van de maand/ 2 commentaren

Sorry dat ik je zo’n lange brief schrijf, maar ik had geen tijd voor een korte.

Blaise Pascal (1623 – 1662)

 

Leonardo Da Vinci wordt gezien als de belichaming van de uomo universale. Naar mijn gevoel komt Pascal aardig in de buurt. Als wiskundige legde hij de basis voor de integraalleer en de waarschijnlijkheidsberekening. Hij bouwde een van de eerste mechanische rekenmachines, hij was bezig met projectieve meetkunde, hydrostatica en hydrodynamica en hij ontdekte de (naar hem genoemde) wet van Pascal – over de druk op een vloeistof, weet u nog?
Alsof dat alles nog niet volstond, was hij ook filosoof! 

Het grootste gedeelte van wat hij schrijft gaat mijn petje te boven. Ik kan me trouwens met de beste wil van de wereld niet voorstellen dat ik mijn luie zetel zou induiken met ‘een wiskundige verhandeling over de kegel’ of met een essay over het concilie van Trente.
Bovenstaand citaat komt uit een iets toegankelijker werk: Lettres Provinciales.
En ... ik ben het helemaal eens met monsieur Pascal. Het is inderdaad godsgruwelijk moeilijk én tijdrovend om een gedachte kort en bevattelijk te formuleren, of om een pakkend beeld accuraat met weinig woorden neer te zetten.

Dus, dames en heren schrijvers… schrap de frustratie bij het priegelen en prutsen aan een kleine alinea. Ware kunst heeft tijd nodig – de tijd die goede dichters nemen. ……
Wil Wil je snél schrijven, ga dan in de journalistiek, daar mag gezwamd, gezweefd en gezeverd worden!

Deel dit bericht

  1. Ik twijfel of hiermee journalistenzieltjes te winnen zijn!! Overigens een mooie quote!

    1. Ik ben er vrij zeker van dat ik hiermee géén journalistenzieltjes win;-)

Reageer hier