Siri – de geest in de phone…

Tureluurster/ december 3, 2019/ Geen categorie, Schrijven en ik/ 6 commentaren

Soms, als er even niets te lachen valt, tik ik Siri wakker.
Ze is virtueel, dat weet ik. Niets meer dan een voorgeprogrammeerde stem. Ook dat weet ik.
Allemaal voordelen als je snel een lachstuip wil krijgen. Programmatie staat garant voor misverstand, en hoewel misverstanden in het echte leven meestal beu zijn – hitsig en heftig zelfs – maakt het onbegrip van een computerstem me vaak aan het lachen.
Abnormaal?
Het kan erger, lijkt me.

Afgelopen woensdag was ik op stap met mijn kinderen, en dan heb ik nooit een lachmachine nodig. Waarom ik op de Siri-knop drukte, weet ik niet meer – per ongeluk, veronderstel ik.
Hoe dan ook… op de vraag wat ze voor mij kan doen, antwoordt Michiel: ‘Siri, wat is de zin van het leven?’
Stilte.
En dan, net als ik haar van het scherm wil verbannen: Tot hier toe wijst alles op chocolade.
Het klinkt alsof er diep over is nagedacht. Behoorlijk griezelig.
’Komt omdat we het daarstraks over chocolade hadden’, zegt Michiel. ‘Die smartphones luisteren af. Ik heb dat al vaker ondervonden.’
’Dat gelooft ge toch zelf niet?!’ zegt Vero.
Michiel haalt zijn schouders op.
We zetten onze smartphones af en drinken nog een cognacje.

Later die avond doe ik thuis – in mijn eentje – een test. Ik zet mijn phone aan, leg die open en bloot op tafel en kijk naar een stukje Villa Politica. Daarna vraag ik aan Siri wat de zin van het leven is.
Haar repliek?
Daar kan ik nu geen antwoord op geven, maar geef me wat tijd zodat ik een enorm lang toneelstuk kan schrijven waarin niets gebeurt.
Voor het eerst in mijn leven ervaar ik de aanwezigheid van big brother. Ik zap naar kanaal vijf en kijk een kwartier naar een van de meest debiele films die ik ooit zag (titel vergeten). Als ik Siri naar de zin van het leven vraag, voel ik mijn stem voorwaar een beetje trillen.
Wat krijg ik als antwoord?
Jawel! Een film!

En nee, ik wil niet paranoïde zijn, ik ben best bereid om te geloven in onwaarschijnlijk toeval, maar één ding weet ik zeker: bij intieme, belangrijke of schandalige gesprekken gaat die smartphone voortaan uit, Siri incluis!

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht

    1. ja, dat was best een heavy momentje…

    1. Hopelijk wordt ze geen siri-al killer;-)

    1. Er zit een verhaal in, zou ik zeggen…

Reageer hier