De nachtmerrie van iedere schrijver: writer’s block

Tureluurster/ november 20, 2019/ Geen categorie/ 0 commentaren

Writer’s block…
‘Normale’ mensen (lees: mensen die niet schrijven) doen het af als iets voor kneusjes, als iets voor lammelingen, als een uitvlucht.
‘Ooit gehoord van een geblokkeerde beenhouwer, bakker of bouwvakker?’ vroeg een van mijn vage kennissen (nu nog vager dan weleer!) onlangs? ‘Nee, toch? Die mensen staan met hun voeten op de grond. Werken ze niet, dan hebben ze geen inkomen. Dus spoelen ze eventuele blokkades…’ Hij sprak het woord uit als was het een vieze ziekte. ‘… weg met een straffe koffie of een Duvel.’
Ik had kunnen beginnen over burn-out (de koning van de blokkades) of over het hoge zelfmoordpercentage bij kleine zelfstandigen, maar ik had er geen zin in. Domheid laat zich niet bestrijden.

Writer’s block… het bestaat wel degelijk. Net als painter’s block, sculptor’s block en performer’s block. Mensen die het moeten hebben van hun creativiteit lopen soms vast, zo simpel is dat.

Waarom?


Soms omdat hun hoofd vol zit met andere besognes: ouders met een kwakkelende gezondheid, een kind met kanker, een partner die scheef gaat… Moeilijk om verhalen te verzinnen als je zelf opgevreten wordt door een verhaal!
Soms omdat ze – echt waar! – geen inspiratie meer hebben. Dat gebeurt vaak bij gehypete debutanten. Mannen of vrouwen die van hun eigen leven een meesterwerk maakten, meteen een nieuw contract kregen en dan ontdekten dat ze uitgeschreven (uitgeschilderd…) zijn. Pijnlijk!
Soms omdat schrijvers zich – net als andere creatievelingen – gaan afvragen of hun schrijven nog zin heeft. En zulke vragen zijn niet bevorderlijk voor inspiratie en werklust. Niet bevorderlijk, wél begrijpelijk. Een schrijver verdient gemiddeld 1 à 2 euro per verkocht boek. Verkoop je er 30.000, dan is je bankrekening tevreden (hoewel 30.000 euro voor minimum 2 jaar werk – tenzij je Brusselmans heet – nu ook geen super loon is). Verkoop je 1.000 exemplaren, dan slaat de twijfel toe – met daaraan gekoppeld de writer’s block. 

Is daar iets aan te doen?
Ja, toch wel! Schrijven voor je plezier en niet in de hoop dat je ervan kan leven. Ga naast het schrijven gewoon bakkeren, beenhouweren of bouwvakkeren en je probleem is van de baan (hoop ik).

 

Deel dit bericht

Reageer hier