Ierland voor beginners – 3 – Ierland of IJsland?

Tureluurster/ juni 14, 2024/ Geen categorie/ 0 commentaren

Met te weinig eten had de kou niets te maken, merk ik als we weer buiten staan. De warmte wordt meteen uit mijn botten geblazen. ‘Even een jas uit de auto nemen,’ zeg ik.
‘Doe allebei je jassen aan,’ zegt Didier.
‘Boven elkaar?’
‘Hoe anders?
‘Ze passen niet samen.’
‘Toch doen!’
Ik trek boven mijn dikke trui een vrij elegante herfstjas aan, met daarboven een wind- en waterdichte Ilse Jacobsen. De lengtes kloppen niet, en de kleuren evenmin. Ik voel me op slag een onder-de-bruggen-slaapster.
‘Je ziet er lekker rond uit nu,’ zegt Didier.
Ik steek mijn tong naar hem uit.

De man aan de ticketbalie knikt ons vriendelijk toe. Waar we vandaan komen?
‘Belgium,’ zeggen we synchroon.
‘Magnificent!’ Er volgt een sappig verhaal over een Brusselse vrouw met fantastische borsten, borsten zoals die alleen in België worden gemaakt. Zijn enthousiasme lijkt niet geveinsd.
Dat zal een constante worden: goedlachse, welbespraakte Ieren die je behandelen alsof ze je al jaren kennen. Alleen Dublin wijkt daarvan af, maar volgens de meeste Ieren is Dublin dan ook volkomen fake!
Er hangt een thermometer aan de muur van de ticketbalie. Als ik die mag geloven, is het daar op die kalksteenrots vijf graden. Is dit Ierland of IJsland?  De wind giert – zoals winden in horrorfilms – en in de verte, daar waar de zon zou moeten ondergaan, krijgt de lucht de kleur van antraciet. Didier had gelijk, met slechts één jas red ik het niet vandaag

Loont de Rock of Cashel de moeite?
Ik moet nu meteen aan de groene Michelin denken. Omweg waard. Twee sterren.
... Helaas. Michelin gelooft blijkbaar niet in Ierland. Ik moest op zoek naar een andere gids. We vertrokken met eentje van Capitool (zelf gekocht) en eentje van ANWB (uit het Gallia-pakket). Geen van de twee voldeed.
Volgens mij zou Cashel van Michelin één sterretje hebben gekregen. Interessant. Zeker ben ik niet. Of iets de moeite waard is, heeft voornamelijk met verwachting te maken. Groeide je op in de Vlaamse polders, dan zijn de Ardennen bergen. Groeide je op in de Himalaya, dan zijn de Ardennen muggenbulten. Didier en ik hebben tamelijk wat gezien. We gaan dus snel vergelijken.
De ruïnes van Cashel zijn ontegensprekelijk imposant, zeker bij een dreigende lucht en ver dondergeluid. Vergelijk ik ze met het kasteel van Bouillon, dan verliezen ze …
Na een half uur kleumen, neemt Didier mijn hand. ‘Net ijsklompjes,’ zegt hij. ‘Kom, we gaan.’

(wordt vervolgd)

Deel dit bericht

Reageer hier