Kroniek van een aangekondigd huwelijk – 53

Tureluurster/ augustus 9, 2023/ Geen categorie/ 0 commentaren

De volgende dagen liepen zoals vakantie bij voorkeur loopt: gesmeerd. De Puy de Dome op (nee, niet met de fiets – in dat geval had ik hier niet meer gezeten), dorpjes verkennen, stadjes en steden bezoeken, verbaasd staan staren naar de pracht en praal van vroegere tijden en naar de indrukwekkende natuur van nu. Een aanrader voor wie ooit in de buurt komt: Vichy. Ja, van het vieze water dat we vroeger te drinken kregen als we ‘niet goed’ waren. Je werd er op slag beter van – enkel en alleen om het niet meer te moeten proeven😉

Het valt niet te ontkennen dat Frankrijk beter omgaat met erfgoed en met landschappen dan wij, Belgen. Ze zijn er trots op, willen het beschermen – zelfs al kost dat geld. Een pijnlijk contrast met onze ‘overheden’ en ‘graaiers’ die de enige mooie duinen die we nog hebben (De Panne), willen verkavelen. Mocht een Franse projectontwikkelaar de Dune du Pilat willen volbouwen, dan kwam er gegarandeerd een volksopstand!
Zijn alle Franse dorpen dan mooi? Nee, zeker niet. Aangenaam zijn ze ook niet altijd. Vaak bevreemdend. Een half uur rondlopen zonder een mens te zien, zonder een terras voor koffie of iets sterkers, zonder een monument dat die naam waardig is … het geeft je een beetje het gevoel buiten de tijd te staan. Maar misschien is dat wel vakantie?

Hoe dan ook, we maakten geen ruzie, en daar moesten we niet eens moeite voor doen. Ik zei het al: het liep gesmeerd. Zodanig zelfs dat we letterlijk buiten de tijd kwamen te staan.
Woensdagavond (dacht ik) kwam onze huisbazin aankloppen. Of alles naar wens was geweest? Of we genoten hadden?
We knikten – overtuigd. Zijzelf had niet genoten van de afgelopen week, dat wisten we. Er was ontzettend veel geschreeuwd en gevloekt in hun deel van het huis. Het was haar aan te zien. Als ze lachte of glimlachte, deden haar ogen niet mee.
‘Je vous souhaite un bon retour,’ zei ze. En dat we ons niet moesten opjagen. Was het huis tegen de middag vrij, dan was dat helemaal oké? De nieuwe huurders zouden toch pas tegen middernacht arriveren.
Andere huurders? We pakten simultaan onze telefoon om de datum te checken. En ja, onze huisbazin had gelijk. Het was donderdag. Zo gaat dat als alles naar wens gaat. Tijd bestaat niet meer …

Deel dit bericht

Reageer hier