Door de grond zakken…

Tureluurster/ november 17, 2021/ Geen categorie/ 9 commentaren

Uitbuiting…

Er gaat geen dag voorbij of je leest er iets over in de krant. Deliveroobezorgers, pakjeskoeriers, mensen met een flexi-job, zichzelf respecterende groentekwekers,  en – ja, natuurlijk – de arme kindjes, vrouwen en mannen in verre overzeese gebieden die onze 2 europroducten in elkaar moeten flansen.
Allemaal worden ze uitgebuit – ter ere van onze economische groei die absoluut niet mag stagneren. Een uitdrukking waar ik tegenwoordig fysiek slecht van word. Nog slechter dan van de tegenstrijdige berichtgeving omtrent Covid-19.

Zonet ontdekte ik een nieuwe categorie van verschoppelingen: de broodschrijvers.
Op een jobsite voor freelancers vond ik volgende advertentie:

Voor diverse Vlaamse blogs op zoek naar Vlaamse schrijvers.
Vergoeding 3ct per woord. Veel werk beschikbaar.

 

De naam van de aanbieder stond er niet bij, maar wie het ook is… hij of zij mag – wat mij betreft – door de grond zakken van schaamte en stikken in de modder.
En ja, de meeste niet beroemde, niet beruchte, niet esthetisch presentabele schrijvers verdienen  minder. Of niets. Maar… zij mogen hun goesting doen: verdwalen in mooie werelden, jongleren met woorden, verliefd worden op hun protagonisten, antagonisten om zeep helpen…
Het leven van een broodschrijver is een pak minder avontuurlijk. In het beste geval ‘mag’ hij goodwill creëren voor een firma waarvan hij de producten nooit zal kunnen betalen. Heeft hij malchance, dan zingt hij de lof van een politieke partij die hij verfoeit. En… Drie cent per woord om je ziel en je zijn te verloochenen, dat is niet meer of minder dan een kaakslag!

Dus… lees je morgen op een commerciële site een slechte blog, dan ken je nu de reden.
Ter info: werkte ik als broodschrijver, dan zou ik met deze tekst 855 cent hebben verdiend, 8,55 euro dus… Bruto!

 

Deel dit bericht

  1. En verstik hen in novembermodder…

  1. Daar kwam ik ook aan, ja…

   1. Maar er staat 8,55 cent !!

    1. Serieus? Nu pas valt mijn frank (en hoe kan het nu goed lopen als euro’s rollen en franken vallen, te laat nog wel).
     Ik ga dat direct aanpassen.
     Bedankt!

 1. Beste Ingrid,
  Hopelijk is anders alles OK met u :-).
  In verband met uw tekstje zou het mij niks verbazen indien men erop ingaat en daarna de kleine lettertjes in het “contract” leest, er zou staan “Hou het kort en bondig”., of een geplafonneerd aantal woorden van maximaal 1000. De bastards grrrr 🙂

  Maaaar: er is een fout opgetreden in uw tekst of in uw berekening: indien je 3 cent per woord verdient X 283 woorden (want zo veel staan er in uw tekst) dan zou u 849 centjes verdienen of 8,49 € wat nog steeds zeeeeeeer weinig is en even bitter smaakt..

  Vriendelijke groeten van een oud leerling

  1. Dag Joost,

   het is hartverwarmend dat er zo veel mensen zijn als ik – waarmee ik bedoel: mensen die de woorden gaan tellen en gaan meerekenen. Mijn pc komt aan 285 woorden (waarom er een verschil is van 2 weet ik niet) en dus aan een bedrag van 8,55, maar over die paar centen gaan we niet vallen, denk ik. Het is en blijft een schande;-)
   In de advertentie stond een uurloon vermeld. Tussen de 45 en de 50 per uur – wat wil zeggen dat men in 1 uur 5 of 6 blogs moet kunnen schrijven… Er zijn er ongetwijfeld die daartoe in staat zijn, maar ik niet.
   Enne… ja, hoor, het gaat goed met mij. Zolang ik mij kan afreageren zoals ik wil, heb ik helemaal niets te klagen, vind ik.

  2. Het was pas achteraf (en dan nog met hulp van buitenuit) dat mijn ‘frank’ viel, Joost.
   Ik had me niet gerealiseerd dat ik cent in plaats van euro had geschreven…

Reageer hier