OPEN BRIEF AAN ZUHAL DEMIR

Tureluurster/ februari 16, 2021/ Geen categorie/ 4 commentaren

Mevrouw Zuhal Demir,

Ik wil u heel graag laten weten dat ik voor het eerst in mijn leven spijt heb van het feit dat ik nog nooit heb gestolen en bedrogen, en vooral van het feit dat ik nog nooit belastingen heb ontdoken.  Dat mag u op conto zetten van de Vlaamse regering, van uw ploeg dus.
;;;Ik werd opgevoed met de basisprincipes eerlijkheid en respect voor gezag. Bij mij is een woord een woord, en een afspraak is een afspraak. Ik was trots op die principes. WAS. Verleden tijd, want uw ploeg heeft me afgelopen maand gedegradeerd tot ‘naïeve onnozelaar’.
;;;Waarom zouden burgers eerlijk moeten zijn als hun beleidsvoerders bedriegen naar hartenlust?

Ja, dit gaat over het zonnepanelendossier.

Ik had al een hele poos het gevoel dat het niet goed ging met ons milieu, en dat ik mijn steentje moest bijdragen om daar iets aan te doen. Nadat mijn kleinzoon werd geboren, besloot ik mijn spaargeld te stoppen in zonnepanelen. Omdat ik wilde dat hij kon opgroeien in een groene wereld, en ja, ook omdat de investering meer rendement beloofde dan de bank.
Toen enige jaren later mijn zoon alleen ging wonen, had ik energie te veel. Ik zette mijn houtkachels aan de kant (slecht voor de luchtkwaliteit) en investeerde in elektrische verwarming. Groen, zelf opgewekt, gratis.
De prosumententaks was even slikken, maar daar kon ik nog mee leven. Ja, het was waar dat eigenaars van zonnepanelen het distributienet zwaarder belastten dan anderen, en daar mocht iets tegenover staan.
Ik begon me pas ambetant te voelen toen het gereutel over die terugdraaiende meter begon. Dat was contractbreuk van jullie kant, niet meer, niet minder. Ik slaakte dan ook een zucht van verlichting toen de Vlaamse regering voet bij stuk hield: de meter zou blijven terugdraaien, twintig jaar lang.

Toen Fluvius me contacteerde in verband met de nieuwe digitale meter bezocht ik alle mogelijke sites omdat ik absoluut zeker wilde zijn dat ik nog steeds mijn zomerenergie kon opsparen. Ik nam ook contact met Fluvius zelf, zei hen rechtuit dat ik hen niet binnen zou laten als ik het voordeel van de terugdraaiende meter kwijt was. Overal vond of kreeg ik hetzelfde antwoord: ik moest me geen zorgen maken.
Een flagrante leugen, blijkt nu.
En dat moet uw ploeg geweten hebben. Anders is die ploeg het niet waard om beleid te voeren. Maar… als jullie het wisten, dan hebben jullie de kiezers/belastingbetalers moedwillig bedrogen. Ook dan is jullie ploeg het niet waard om beleid te voeren.

De manier waarop u zich nu in bochten wringt, maakt alles zo mogelijk nog erger.
Een eenmalige subsidie? Een pleister op een houten been, en bovendien enkel voor installaties vanaf 2013. De oudere hadden hun winst al opgeleverd, was uw argument. Laat me niet lachen! Zonder prosumententaks en zonder geturtel zou ik vorig jaar nipt mijn investering terug hebben verdiend. Nu draai ik nog steeds verlies.
En dan, gisteren in de krant, ineens de belofte om degenen die nog geen digitale meter hebben ‘met rust te laten’ tot 2025. Toen ik dat las, kreeg ik eerlijk waar goesting om u van uw goedbetaalde ministerstoel te komen sleuren. Pas op, ik ben blij voor de 300.000 gezinnen die in de prijzen vallen, maar wat met de 100.000 andere die vertrouwden op jullie woord en meehielpen aan de vlotte uitrol van die digitale meters? Hebben zij geen rechten? Tellen zij niet mee?

Ik verwacht geen antwoord. Modale burgers zijn van geen belang, dat heeft uw ploeg ons de laatste tijd heel duidelijk gemaakt. Laat mij alleen nog dit zeggen. Jullie hebben zich geponeerd als een stel plantrekkers, als konkelaars. Mijn vertrouwen zijn jullie definitief kwijt. Geef mij voortaan maar de traditionele driekleur, de Vlaamse Leeuw heeft afgedaan!

Deel dit bericht

  1. De echte boeman is het Grondwettelijk Hof. En de voorgangers van Zuhal Demir die hun huiswerk niet goed gemaakt hebben…

    1. Klopt, maar ik denk niet dat er veel verschil is tussen haar en haar voorgangers. Ze denken allemaal op korte termijn, met het oog op de eerstvolgende verkiezingen, en de ‘oplossingen’ die Demir met gulle glimlach op de markt gooit, zijn beschamend en ook niet zo goed te begrijpen, want nu mogen paneleneigenaars ineens nog vier jaar wachten voor ze Fluvius binnenlaten. Is dat dan niet ongrondwettelijk?

  2. Het wordt echt te gek voor woorden hé? Ik denk dat ze stillaan écht moeten beginnen opletten, want 1 boze burger is niet erg. Maar een paar 100.000den woeste burgers? Ik heb GEEN zonnepanelen, maar ik ben even gedegouteerd door deze manier van ‘besturen’/’bestelen’. Dat over ‘van uw stoel komen sleuren’ vind ik zeer verdedigbaar…

    1. Ja, Geert, ik ben dat gekonkel en die plantrekkerij zo beu! Het moest echt van mijn lever. Als een gewoon mens contractbreuk pleegt komt hij voor de rechter, maar die hoge omes komen ermee weg… Wat zij NIET doen (vooruitdenken en serieus nadenken over beslissingen) hebben de meeste bezitters van zonnepanelen wél gedaan: hun kort herorganiseren om zo efficiënt mogelijk te verwarmen en te verlichten, en dan zetten ze al die mensen gewoon voor schut. Heb de brief geplaatst op de FB-pagina van Demir, maar hij werd uiteraard direct verwijderd. Er mag alleen een goednieuwsshow op die pagina…

Reageer hier