Het citaat van de maand

Tureluurster/ oktober 8, 2020/ Geen categorie/ 2 commentaren

Als denken de taal kan bederven, kan de taal ook het denken bederven.

George Orwell (1903 – 1950)

Doodjammer dat de man zo snel dood ging. Net toen hij helemaal op dreef was gekomen met Animal Farm en 1984 werd hij geveld door ‘de tering’, tuberculose, de ziekte die ook Kafka fataal werd. Er overlijden nu nog steeds anderhalf miljoen mensen per jaar aan die vervloekte tering. Raar eigenlijk dat die nooit als een pandemie werd beschouwd.

Terug naar het citaat van Orwell. Wat hij poneert houdt meer dan steek. Zonder taal is er geen denken, want gedachten hebben woorden nodig om vorm te krijgen. Betekent dit dan ook dat er zonder lelijke woorden nooit lelijke bedenksels zouden zijn.
Misschien moeten we onze goeie ouwe Van Dale eens onder handen nemen. Lijkt me een heel interessant experiment!

Deel dit bericht

  1. doordenkertje 😉

    1. Vind ik ook, ben er al volop mee bezig;-)

Reageer hier