Het citaat van de maand

Tureluurster/ september 9, 2019/ Het citaat van de maand/ 1 commentaren

Niet de schrijver, de lezer moet fantasie hebben. De lezer is niet de toeschouwer van een toneelstuk, maar de acteur die alle rollen uitbeeldt. De lectuur is zijn hoogst eigen creatie. De schrijver levert tekst, een artistiek werkstuk wordt het pas door het talent van de lezer.

Harry Mulisch (1927 – 2010)

Niettegenstaande het feit dat Mulisch uiteindelijk de hemel ontdekte, stond hij bekend als een moeilijk man. Misschien het gevolg van een lastige jeugd. Het moet verre van simpel geweest zijn de oorlog door te komen als zoon van een Oostenrijkse-Hongaarse vader en een Duits-Joodse moeder.

Uiteindelijk stond het zijn schrijverscarrière niet in de weg. Hij behoort bij ‘De Grote Drie’ van de Nederlandse naoorlogse literatuur (samen met Hermans en Reve) en hij won een behoorlijk aantal literaire prijzen.

Volgens velen was hij zeer overtuigd van zijn eigen talent – wat wij een dikke nek zouden noemen, maar het bovenstaande citaat laat eerder het tegendeel vermoeden, vind ik. Ik ken niet zo veel schrijvers die hun lezers de eer geven die hen toekomt!

Een greep uit het oeuvre van Mulisch: Archibald Strohalm, De diamant, De sprong der paarden en de zoete zee, Het stenen bruidsbed, Voer voor psychologen, de Aanslag en uiteraard: De ontdekking van de hemel. 

 

 

Deel dit bericht

1 Commentaar

  1. Bedankt om met ons deze wijze woorden te delen Ingrid.

Reageer hier