Het citaat van de maand

Tureluurster/ augustus 5, 2019/ Het citaat van de maand/ 0 commentaren

Het schrijven als een vast beroep beschouwen, moet als een vorm van waanzin worden beschouwd.

Friedrich Nietzsche ( 1844 – 1900)

Onze goede oude Nietzsche heeft weinig uitleg nodig. Hij is – zoals we dat zeggen – ‘bekend als slecht geld’.

Hij was filosoof, dichter en filoloog, groeide op tussen vrouwen en was een adept van Schopenhauer en Dostojevski. De eerste zwoer hij na een aantal jaren af, de tweede bleef hij trouw. Nietzsche was geen gelukkig man. Hij eindigde zijn leven in een instelling voor geesteszieken. Toch valt het niet te ontkennen dat hij met het citaat van hierboven de nagel op de kop sloeg.

Van het schrijverschap leven – in financiële zin – is mogelijk (hoewel niet evident in ons taalgebied), maar wil je geestelijk gezond blijven, dan doe je best nog iets anders! Tenzij je snakt naar psychiatrie natuurlijk!  

Een paar van zijn werken (hij was een veelschrijver): Fatum und Geschichte, Homer und die klassische Philologie, Der Wanderer und sein Schatten.

Deel dit bericht

Reageer hier