Schrijfweek in Zuid-Frankrijk – met individuele begeleiding [VOLZET]

Provence 
Data: van 29 juni tot 6 juli 2019 
 

Schrijven kan je overal, zelfs in de file op de Brusselse Ring – al levert een beschaduwd terras bij een kikkervijver meestal meer inspiratie op dan het dashboard van je Cinquecento. 
Zin in een weekje ongestoord schrijven op een adembenemende plek? Dan is deze schrijfweek iets voor jou.

We verblijven in Le Mas Blanc, een gerestaureerd Benedictijnerklooster uit de twaalfde eeuw, randje Provence – Cévennes. Onze werkplek ligt boven op een heuvel en biedt een schitterend uitzicht op de wijde omgeving. Voeg aan dit plaatje nog wat zon toe, een paar schrijfcollega’s, en een fles landwijn… 
Je zou voor minder naar het Zuiden vertrekken! 

Wat?

Een schrijfweek is niet hetzelfde als een schrijfcursus. Boek je een cursus, dan krijg je les. Boek je een schrijfweek, dan krijg je begeleiding, zowel individueel als in groep.
Wie mee wil naar Le Mas Blanc moet dus schrijfkriebels hebben en zelfstandig aan de slag kunnen gaan. Zowel beginners als gevorderden mogen deelnemen. De enige voorwaarde is dat je graag schrijft en bereid bent je schrijfsels te delen. 

Vastgelopen halverwege je eerste verhaal? Verdwaald in de vertelperspectieven? Vroegtijdig je personage om zeep geholpen? Geblokkeerde fantasie? Of groeit er in je hoofd al jarenlang een roman die vorm moet krijgen? 
Geen probleem! Je krijgt technisch, praktisch en inhoudelijk advies op maat. 

Wil je uittesten of je verhalen en je columns een publiek kunnen bekoren? Snak je naar feedback? 
Prima! We gooien je teksten in de groep, en gaan vervolgens individueel aan de slag met de verzamelde commentaren. 

Hoe?

Iedereen krijgt dagelijks individuele coaching. Na het avondeten houden we – indien gewenst – een uitwisselingsronde: voorlezen, feedback geven en krijgen. 
Overdag heb je urenlang schrijftijd. 

Wil je ontspannen of er even tussenuit. Ook dat kan. Le Mas Blanc beschikt over een groot zwembad, en ligt aan de rand van een natuurreservaat met mooie wandelroutes. Het dichtstbijzijnde dorpje met markt en winkelmogelijkheden is St.-Ambroix. Ben je met de wagen, dan kan je de ruimere omgeving verkennen: Uzès (50 km), Nîmes (60 km), de prehistorische site van Orgnac (25 km).  

Goed om weten … 

Ik ben een prozaïst, géén dichter, géén theaterschrijver. Voor het begeleiden van poëzie en theaterteksten moet je dus niet bij mij zijn.

Stel je verwachtingen hoog, maar houd ze realistisch. Schrijven is een werk van lange adem. Verwacht geen afgewerkte roman binnen het tijdsbestek van één week. Lees er onderstaande stukjes interview (met literaire grootheden) maar eens op na!

Mensen vragen me soms waarom het zo lang duurt voor ik een roman af heb. Een hoop werk gaat in het beslissen of ik in de tegenwoordige of de verleden tijd zal schrijven. Ik maak versies van de twee mogelijkheden en vergelijk het effect.Dan moet het besluit over het vertelstandpunt nog vallen. Wat de lezer nooit te zien krijgt, zijn de manuscripten waarvoor ik nooit de juiste vorm heb kunnen vinden (Anne Provoost) 

Slechts één roman heb ik ooit in tien maanden afgewerkt. Alle andere boeken waren moeilijke bevallingen (Jess Walter)

Aan ‘De tuinen van Bomarzo’ heb ik twaalf jaar gewerkt. Aan ‘Een nieuwer testament’ zeven jaar. Aan ‘Mevrouw Bentinck’ ruim twee jaar (Hella Haase)

Voorkennis: Eigen talent of basisopleiding
Begeleiding: Ingrid Verhelst
Data: van 29 juni tot 6 juli 2019
Plaats: Molières-sur-Cèze (Zuid-Frankrijk)
Basisprijs: € 655 – MAXIMUM 10 deelnemers
Meer info: schrijfschoolgent@gmail.com of verhelst_ingrid@hotmail.com

Prijzen, autodelen en praktische inlichtingen.