Vieze praktijken…

Tureluurster/ januari 16, 2020/ Schrijven en ik/ 4 commentaren

Sinds afgelopen vrijdag loop ik rond met argusogen én met mijn fototoestel binnen handbereik.
Die dag rolde er immers een bericht binnen van de auteursvereniging, een waarschuwing met uitroeptekens!!!
Dat we nooit of te nimmer een afbeelding van het internet mochten gebruiken op onze website als we geen expliciete toestemming van de maker konden voorleggen. Dat deze piraterij ons torenhoge boetes en ellenlange gerechtelijke procedures kon opleveren. Dat een bedrijf met de naam Permission Machine met geavanceerde apparatuur het web afschuimde op zoek naar onverlaten die deze regels aan hun laars lapten. 

Tja, dat was even schrikken, want ondergetekende wás (verleden tijd!) een van deze onverlaten. Niet uit kwade wil weliswaar. Ik ging ervan uit dat foto’s die niet mochten gebruikt worden, een watermerk kregen. Of een waarschuwing. Of dat de contactgegevens van de fotograaf werden vermeld – zodat je hem/haar persoonlijk om toestemming kon vragen.
Nee dus, hoorde ik bij navraag, ‘want,’ ik hoorde de gêne in de stem aan de andere kant van de lijn, ‘dan halen ze minder geld aan boetes binnen.’

Kijk, dat vind ik nu een schoon voorbeeld van een vieze praktijk. Als ik vanavond een kastje op mijn stoep deponeer, moet ik ook niet gaan zeuren als het morgenvroeg in het huis van iemand anders staat – tenzij… ik er een bordje ‘te koop’ heb bijgezet. 

Soit… Vechten tegen vieze praktijken is nog lastiger dan vechten tegen de bierkaai. Ik haalde alle geleend materiaal van mijn site en gebruik vanaf nu enkel foto’s die ikzelf nam, of die ik cadeau kreeg van mijn dierbaren. Om leuk te eindigen, plak ik er een wedstrijdje aan vast.

Onderstaande foto’s werden (door mij) genomen op een en dezelfde Gentse locatie. Wie als eerste die locatie vindt, krijgt een exemplaar van Cecilia Ondersteboven OF een verhalenbundel van het Gentse Schrijverscollectief cadeau.
..Attentie! Enkel de antwoorden die via deze blog binnenlopen, komen in aanmerking.
?Facebookberichtjes tellen niet mee.
En nu maar hopen dat Zuckerberg me geen proces aandoet omdat hij zich gediscrimineerd voelt!

Om in orde te zijn met alle mogelijke regels. De prachtige kleurfoto boven dit artikel komt van mijn dochter! Deel dit bericht

 1. Tja, met al dat zelfbedieningskapitalisme zijn we nog ver van bokitoproof. Ik blijf hoopvol: een bezoekje aan het Design Museum Gent kan wonderen verrichten (en mooie rechtenvrije foto’s opleveren)!

  1. Dag Carlo,
   de anderen mogen ophouden met zoeken. Recht in de roos, het Designmuseum!
   Laat je me even weten welk boek ik je mag bezorgen, en naar waar ik het mag sturen?
   Liefst via mail (verhelst_ingrid@hotmail.com) want het is niet de bedoeling je adres te grabbel te gooien…

 2. Dank je wel voor deze waarschuwing Ingrid. Jammer genoeg heb ik geen idee waar je deze foto’s genomen hebt.

  1. Op een plaats waar je zeker eens op bezoek moet gaan;-)

Reageer hier