Het citaat van de maand

Tureluurster/ januari 6, 2020/ Het citaat van de maand/ 0 commentaren

Schrijvers bouwen luchtkastelen, lezers wonen erin,
uitgevers innen de huur.

Maksim Gorki (1868 – 1936)

Of hedendaagse uitgevers effectief fortuinen verdienen aan hun auteurs durf ik – eerlijk gezegd – te betwijfelen, maar bovenstaand citaat bewijst in elk geval dat ook schrijvers van lang geleden vonden dat ze te weinig verdienden. Al is Gorki misschien niet de beste referentie, want hij was – wat ze hier in Gent – ne peerdeweurtel noemen.
Gorki was een moeilijk man, op aarde gekomen om het er niet mee eens te zijn, zoals hij zelf zei. Eerst vriend, later vijand van Lenin, uiteindelijk protegé van Stalin die hem voorzitter maakte van de Schrijversbond. Zijn wispelturig en opvliegend karakter stond lange vriendschappen echter in de weg. Niet verwonderlijk dus dat hij stierf onder verdachte omstandigheden. Volgens Trotski werd hij door Stalin vergiftigd.
Ja, ja, in bepaalde tijden en onder bepaalde regimes kan schrijven een gevaarlijke bezigheid zijn!

Gorki, pseudoniem van Aleksej Maksimovitsj Pesjkov was een Russische roman- en toneelschrijver, grotendeels autodidact.
De socialistisch-proletarische en vaak didactisch getinte thematiek van veel van zijn werk komt momenteel nogal gedateerd over. Hij krijgt als schrijver nog het meest waardering voor zijn autobiografisch werk (KinderjarenOnder de mensen…) dat een goed beeld geeft van het Russische leven van voor de revolutie. Hij schreef ook literaire portretten van bevriende tijdgenoot-schrijvers.

 

 

Deel dit bericht

Reageer hier